Zeszłoroczny konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem i zebrał wiele pozytywnych opinii stąd decyzja o jego kontynuacji. Konkurs ma aktywizować i integrować mieszkańców, doskonalić ich umiejętności kulinarne, a także promować lokalne talenty.
W tym roku konkurs będzie składał się z czterech spotkań - gotowań. Pierwsze już 30 marca, kolejne 25 maja, później w lipcu i wrześniu. Gotowanie będzie odbywać się w soboty, w Specjalnym Ośrodku Szkolno–Wychowawczym w Środzie Śląskiej. Uczestnikami mogą być koła gospodyń wiejskich, lokalne organizacje, uczniowie klas gastronomicznych, a także grupy nieformalne. Zwycięzca każdego etapu otrzyma nagrodę w wysokości 1 tys. złotych oraz tytuł i dyplom „Najlepsze w Powiecie Średzkim”.
– Zeszłorocznych uczestników prawdopodobnie nie trzeba będzie namawiać. Tym, którzy myślą nad udziałem powiemy, że to świetna zabawa, okazja do poznania innych kucharzy amatorów oraz pochwalenia się swoimi umiejętnościami i przepisami – mówią pracownicy wydziału promocji starostwa, odpowiedzialni za organizację konkursu.
W tym roku dwie rzeczy uległy zmianie. Po pierwsze: w skład komisji oceniającej dania wejdą przedstawiciele drużyn startujących w danym etapie. Po drugie: książeczka z najlepszymi przepisami zostanie wydana dopiero po kolejnej, trzeciej edycji konkursu. Zapraszamy do zabawy!!! Ze względu na ograniczoną liczbę stanowisk w każdym etapie może wziąć udział max 12 zespołów.
Partnerami konkursu są: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy, Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, Stowarzyszenie LGD „Szlakiem Granitu" oraz Stowarzyszenie LGD „Kraina Łęgów Odrzańskich”.
Zeszłoroczni, najbardziej utytułowani uczestnicy:
1/ „Smakosze”, Środa Śląska
2/ Sołectwo Chomiąża
3/ „Jastrzębianki + Jastrząb”, Jastrzębce
4/ Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka
5/ Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach
6/ „Kogutki Team”, Środa Śląska
Regulamin i karta zgłoszenia do pobrania TUTAJ
(rfp)