piątek 19.04.2024

Imieniny: Adolfa Tymona

Wyszukiwarka artykułów


Polecane wideo TVi ROLAND

wideo wiadomosci

kamera online

lokalne ogłoszenia

dyzury aptek

google news obserwuj


 

 


 

 


 
 

 


W pierwszej odsłonie konkursu kulinarnego najlepsze Ciechowianki!

Skomentuj



W miniony weekend uczestniczyliśmy we wspólnym gotowaniu kucharzy - amatorów z powiatu średzkiego. Tegoroczną edycję konkursu kulinarnego „Najlepsze w powiecie średzkim” rozpoczęto od produktu, którym w związku z zbliżającymi się świętami wielkanocnymi było jajko.



Konkurs wystartował 30 marca. W specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym oraz Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnym nr 2 w Środzie Śląskiej, gotowało 13 zespołów. Swoimi umiejętnościami kulinarnymi pochwaliły się „Rachowianki”, Klub Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej, Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”, Koło Gospodyń Średzkich, Koło Gospodyń Wiejskich w Szczepanowie, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach, „Wisienki”, Koło Gospodyń Wiejskich w Piersnie, „Jastrzębianki”, „Ciechowianki”, Sołectwo Chomiąża, Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkszynie oraz „Proszków Gotuje”.

Zapachy witały od drzwi wejściowych i pomimo, że w kuchni "rządziło" jajko, to specyficzny jego zapach został wykluczony przez inne produkty. W kuchni gospodynie zmagały się z pieczeniem, smażeniem oraz gotowaniem. Na sali głównej było kolorowo, przede wszystkim zielono, a to za sprawą rzeżuchy. 

Uczestnicy do ostatnich chwil, zmagały się z przygotowaniem potraw. Następnie nadszedł czas na ocenę jury, które wzięło pod uwagę nie tylko smak potraw, ale też sposób ich podania i pracy zespołu. Po konsumpcji ogłoszono wyniki. Najlepszym nagrody wręczał starosta średzki Krzysztof Szałankiewicz wraz z członkiem zarządu powiatu średzkiego Grzegorzem Pierzchalskim i zawodowym kucharzem, szefem restauracji hotelu Azyl, Radosławem Błaszczykiem.

Bony podarunkowe o wartości 300 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Wilkszyna i „Jastrzębianki”. Najlepszą potrawę z jajka, zdaniem jury, przygotowały Ciechowianki, tym samym otrzymując voucher o wartości 1000 zł.

Przedstawiciel stowarzyszenia LGD Szlakiem Granitu wręczył wyróżnionym zespołom przedmioty kuchenne, wykonane przez lokalnych rzemieślników. Jak podkreślał:  – Cenię sobie prostotę i wyśmienity smak. 

- LGD Szlakiem Granitu nagrodziło ekipę „Proszków gotuje” za roladę mięsną z jajkiem oraz Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowa za jajko w koszulce na grzance z chleba ziołowego z pastą awokado - poinformował organizator, średzkie starostwo. Warto nadmienić, że gospodynie ze Szczepanowa otrzymały także nagrodę specjalną od lokalnego restauratora.

Kolejne wspólne gotowanie w ramach konkursu pn. Wegetariańskie grillowanie odbędzie się 25 maja na terenie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Środzie  Śląskiej.

(kb) / fot. kb






Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )


Ja Wam naprawde wspolczuje. Daliscie sie wciagnac w telewizyjna narracje obrzucania sie blotem przez politykow zarowno ...
Bardzo ciekawe przesłaniem widzę w Twoim komentarzu, bo jest Bóg, Ojczyzna, oskarżenia, poniżenie, nienawiść, złorzeczenie. A ...
Aleksandra Perużyńska Nowi radni Rady Powiatu wybrani!
Jak można głosować na zdrajców Polski na ludzi którzy nawołują do wojny którzy chcą odebrać nam ...

warsztat 336224 px

taxi stas

ogrody pawlowski trawniki www