czwartek 28.03.2024

Imieniny: Anieli Jana

Wyszukiwarka artykułów


Polecane wideo TVi ROLAND

wideo wiadomosci

kamera online

lokalne ogłoszenia

dyzury aptek

google news obserwuj

RAZEM_2024_PC


 

 


 

 


 
 

 


Jakie dania w tym roku są najlepsze w powiecie średzkim?

2 Comments



Kolejna rywalizacja zakończyła tegoroczny konkurs kulinarny „Najlepsze w powiecie średzkim” organizowany przez powiat. Koniec sezonu letniego, więc było nie tylko smacznie, ale i kolorowo. 



W minioną sobotę 21 września spotkali się ponownie na teranie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Środzie Śląskiej, by spośród 6 drużyn wyłonić tę, która przygotuje najsmaczniejszą zupę jarzynową.

Nietypową, bo tajską przygotowały panie ze Stowarzyszenia Mój Szczepanów. Ugotowana na bazie mięsa drobiowego z dodatkami cukini, papryki i odrobiną curry, zabielona mleczkiem kokosowym, skradła serca smakoszom dań ostrych. Kolejną wymyślną jarzynówkę ugotowało Koło Gospodyń Średzkich. Była to bezglutenowa zupa - krem. Czterokolorowa potrawa ("Cztery pory roku") przyciągała wzrok, bo w końcu podobno człowiek też "je oczami". Na stole nie zabrakło jesiennych dekoracji oraz przygotowanych waz z królowej jesieni - dyni.

Po degustacji przystąpiono do oceny. - Jest to ostatnia odsłona tegorocznej edycji. Chcielibyśmy jako jury, aby każda uczestnicząca w dzisiejszym gotowaniu grupa została nagrodzona, jednak pozostając przy standardach, tylko jedna otrzyma tytuł najlepszej i najsmaczniejszej zupy jarzynowej - podkreślał wicestarosta średzki Sebastian Burdzy.

Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom za udział oraz bon podarunkowy od restauracji Al Lago. Wyróżnienia i kuchenne urządzenia elektroniczne ufundowane przez właścicieli sklepu Merkury trafiły do sołectwa Wilkszyn i Stowarzyszenia Mój Szczepanów. Bon do restauracji Al Lago oraz dyplom za udział otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Rachowa. Bon podarunkowy o wartości 300 złotych za zajęcie III miejsca otrzymało Koło Gospodyń Średzkich oraz za zajęcie II miejsca Proszków Gotuje.

Najlepszymi okazały się Jastrzębianki, które pomimo swojej żeńskiej nazwy w zespole gościły mężczyznę. Jastrzębianki przygotowały tradycyjną pyszną zupę jarzynową, tym samym otrzymując bon do restauracji Al Lago, dyplom za udział oraz bon podarunkowy o wartości 1000 złotych za zajęcie I miejsca.

Jak poinformowali nas organizatorzy, najlepsze dania przygotowane w drugiej edycji konkursu „Najlepsze w powiecie średzkim” zostaną zaprezentowane na Jarmarku Bożonarodzeniowym, który odbędzie się w grudniu na średzkim rynku. Jednocześnie już dziś Powiat Średzki zaprasza do składania propozycji kolejnych kategorii do planowanej III edycji konkursu. 

Przypominamy, że podczas pierwszej edycji były to:

PIEROGI - Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalne Adsum, Chomiąża

ŻUREK - Smakosze, Środa Śląska

SZARLOTKA - Smakosze, Środa Śląska

POLSKIE I SWOJSKIE GRILLOWANIE - Jastrzębianki + Jastrząb, Jastrzębce

DANIE Z ZIEMNIAKA - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich, Konary

NALEŚNIKI -  Jastrzębianki + Jastrząb, Jastrzębce

Druga edycja pozwoliła wyłonić zwycięzców, którzy przyrządzali:

DANIE Z JAJKA - Ciechowianki, Ciechów

WEGETARIAŃSKIE DANIE GRILLOWE - Koło Gospodyń Wiejskich, Szczepanów

PLACKI ZIEMNIACZANE - Wilkszyn

ZUPĘ JARZYNOWĄ - Jastrzębianki, Jastrzębce

Gratulujemy!

(kb) / fot. kb






Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )


Skoro burmistrz biega w kamizelce odblaskowej między dziurami przed Biedronką to raczej znak intensywnych przygotowań do ...
W przedmiocie kosztów komorniczych nic się w tym zakresie nie zmieniło. Wciąż za umorzenie na wniosek ...
Nie głosuje na nikogo kto w tym momencie jest z Koalicji PO czyli tych fałszywych niemieckich ...

glory

gora011

wojciech bochanak