Wydrukuj tę stronę


Choroba zawodowa rolników – astma oskrzelowa

1 Comment



Pył rolniczy w środowisku pracy rolnika pojawia się zarówno podczas przygotowywania paszy dla zwierząt, sezonowych prac polowych, żniw i omłotów, jak również w trakcie wykonywania innych czynności w gospodarstwie rolnym. Narażenie na działanie czynników środowiskowych, tj. pył rolniczy, zanieczyszczenie powietrza, roztocza, alergeny i inne, może negatywnie wpływać na zdrowie człowieka, a nawet wywoływać groźne choroby.



Jedną z nich jest astma oskrzelowa, zwana inaczej dychawicą, która już w początkowym stadium prowadzi do nieodwracalnych zmian w oskrzelach. Objawami towarzyszącymi zachorowaniu na astmę najczęściej są:

  • uczucie duszności lub ucisku w klatce piersiowej,
  • kaszel,
  • gorączka i dreszcze,
  • bóle głowy, mięśni,
  • nudności,
  • uczucie ogólnego osłabienia.

Aby zminimalizować ryzyko zachorowania na astmę oskrzelową, rolnicy powinni pamiętać aby:

  • przy pracach którym towarzyszy pył, stosować półmaski z filtrami przeciwpyłowymi, ewentualnie maseczki jednorazowego użytku,
  • w miarę możliwości wyposażyć ciągniki i maszyny w pyłoszczelne i klimatyzowane kabiny,
  • zlikwidować zawilgocenia i zagrzybienia pomieszczeń oraz zapewnić właściwą wentylację pomieszczeń produkcyjnych i inwentarskich,
  • unikać lub ograniczać narażenie na działanie substancji, które drażnią drogi oddechowe.

Wczesne rozpoznanie astmy pozwala na normalne funkcjonowanie oraz uniknięcie ciężkiej astmy oskrzelowej. Dlatego, tak ważne jest, aby w przypadku zaobserwowania jakiegokolwiek objawu astmy udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

PT KRUS w Środzie Śląskiej

Materiały źródłowe:

- broszury KRUS






Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )