Wydrukuj tę stronę


Na pieczywo lepszy chlebak czy woreczek foliowy?




Nie ma wątpliwości, że świeży chleb smakuje najlepiej! Aby cieszyć się dłuższą świeżością, a jednocześnie zapobiec pleśnieniu, pieczywo należy odpowiednio przechowywać. Co lepsze na pieczywo? Chlebak czy woreczek foliowy? A może jeszcze inny sposób? Przekonajcie się sami!



Przechowywanie pieczywa – podstawowe zasady

Pieczywo znajduje się w menu niemalże każdego człowieka. Niezależnie czy w wersji razowej, pszennej czy bezglutenowej. Zazwyczaj kupuje się je na kilka dni. O ile po zakupie w piekarni jest chrupkie i świeże, o tyle na dugi dzień już tak nie jest. Aby cieszyć się świeżym i smacznym pieczywem, koniecznie należy zapewnić mu odpowiednie warunki do przechowywania chleba. W tym celu należy stosować się do poniższych zasad:

  1. Po zakupie pieczywa wyjmij je z foliowego opakowania i przełóż do chlebaka czy lnianego woreczka. Folia nie zapewnia cyrkulacji powietrza, co przyśpiesza pleśnienie.
  2. Regularnie czyść chlebak. Zbierają się w nim bakterie, które psują pieczywo. Pamiętaj, aby czyścić go przy użyciu specjalnych detergentów, przeznaczonych do powierzchni, które mają kontakt z żywnością.
  3. Pamiętaj, że świeżość pieczywa zależy od jego rodzaju. Najdłuższa świeżość zachowuje pieczywo na naturalnym zakwasie. Zaś najszybciej schnie chleb z białej mąki.
  4. Pamiętaj, aby chleb przechowywać zawsze w temperaturze pokojowej. Powinna wynosić 18-22 stopni.
  5. Pieczywo przechowuj tylko i wyłącznie w suchym miejscu. Unikaj wilgotnych miejsc.

W czym najlepiej przechowywać chleb?

Wiele osób wciąż zastanawia się, w czym przechowywać chleb. Możliwości jest kilka. Pieczywo można schować:

  • w chlebaku. Ma rynku znajdziesz chlebaki wykonane z różnych materiałów m.in. drewniane, bambusowe, metalowe.
  • W opakowaniu foliowym. Ich główną zaletą jest zapobieganie wysychaniu pieczywa.
  • W lnianych woreczkach. Woreczki te cieszą się coraz większą popularnością. A ty wszystko za sprawą zalet. Len to naturalna tkanina, która ma dobrą cyrkulację powietrza. Przechowując pieczywo w lnianych woreczkach, zachowa ono smak, chrupkość, a przede wszystkim świeżość
  • W lodówce. Najczęściej przechowywane w okresie letnim. Niestety niska temperatura niekorzystnie na nie wpływa i powoduje, że szybciej się psuje

Chleba czy woreczek foliowy – co lepsze

Wiele osób wciąż przechowuje pieczywo w workach foliowy. To przede wszystkim szybki i wygodny sposób. Ponadto opakowania te zapobiegają wysychaniu pieczywa, a także hamują utratę substancji aromatycznych. Nie przepuszczają one zapachów, wiec pieczywo może leżeć obok innych produktów spożywczych. Niestety foliowe opakowania nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W rezultacie zbiera się wilgoć, która skutkuje pleśnieniem.

Lepsze rozwiązanie stanowi przechowywanie pieczywa w chlebaku. Na rynku dostępne są różne rodzaje. Najlepiej sięgnąć po chlebak wykonany z naturalnego drewna lub z bambusa, bowiem zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Można również pokusić się o metalowe i ceramiczne, o ile posiadają otwory, które zapewniają przepływ powietrza.

Artykuł sponsorowany