Przechowywanie pieczywa – podstawowe zasady
Pieczywo znajduje się w menu niemalże każdego człowieka. Niezależnie czy w wersji razowej, pszennej czy bezglutenowej. Zazwyczaj kupuje się je na kilka dni. O ile po zakupie w piekarni jest chrupkie i świeże, o tyle na dugi dzień już tak nie jest. Aby cieszyć się świeżym i smacznym pieczywem, koniecznie należy zapewnić mu odpowiednie warunki do przechowywania chleba. W tym celu należy stosować się do poniższych zasad:
- Po zakupie pieczywa wyjmij je z foliowego opakowania i przełóż do chlebaka czy lnianego woreczka. Folia nie zapewnia cyrkulacji powietrza, co przyśpiesza pleśnienie.
- Regularnie czyść chlebak. Zbierają się w nim bakterie, które psują pieczywo. Pamiętaj, aby czyścić go przy użyciu specjalnych detergentów, przeznaczonych do powierzchni, które mają kontakt z żywnością.
- Pamiętaj, że świeżość pieczywa zależy od jego rodzaju. Najdłuższa świeżość zachowuje pieczywo na naturalnym zakwasie. Zaś najszybciej schnie chleb z białej mąki.
- Pamiętaj, aby chleb przechowywać zawsze w temperaturze pokojowej. Powinna wynosić 18-22 stopni.
- Pieczywo przechowuj tylko i wyłącznie w suchym miejscu. Unikaj wilgotnych miejsc.
W czym najlepiej przechowywać chleb?
Wiele osób wciąż zastanawia się, w czym przechowywać chleb. Możliwości jest kilka. Pieczywo można schować:
- w chlebaku. Ma rynku znajdziesz chlebaki wykonane z różnych materiałów m.in. drewniane, bambusowe, metalowe.
- W opakowaniu foliowym. Ich główną zaletą jest zapobieganie wysychaniu pieczywa.
- W lnianych woreczkach. Woreczki te cieszą się coraz większą popularnością. A ty wszystko za sprawą zalet. Len to naturalna tkanina, która ma dobrą cyrkulację powietrza. Przechowując pieczywo w lnianych woreczkach, zachowa ono smak, chrupkość, a przede wszystkim świeżość
- W lodówce. Najczęściej przechowywane w okresie letnim. Niestety niska temperatura niekorzystnie na nie wpływa i powoduje, że szybciej się psuje
Chleba czy woreczek foliowy – co lepsze
Wiele osób wciąż przechowuje pieczywo w workach foliowy. To przede wszystkim szybki i wygodny sposób. Ponadto opakowania te zapobiegają wysychaniu pieczywa, a także hamują utratę substancji aromatycznych. Nie przepuszczają one zapachów, wiec pieczywo może leżeć obok innych produktów spożywczych. Niestety foliowe opakowania nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W rezultacie zbiera się wilgoć, która skutkuje pleśnieniem.
Lepsze rozwiązanie stanowi przechowywanie pieczywa w chlebaku. Na rynku dostępne są różne rodzaje. Najlepiej sięgnąć po chlebak wykonany z naturalnego drewna lub z bambusa, bowiem zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Można również pokusić się o metalowe i ceramiczne, o ile posiadają otwory, które zapewniają przepływ powietrza.
Artykuł sponsorowany