NAJLEPSZE PIEROGI ROBIĄ W CHOMIĄŻY!

pierogi 03 marca wystartował konkurs kulinarny „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Najlepsze pierogi, bo taki był temat premierowego spotkania, przygotowało Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej ADSUM Z Chomiąży.

 

Wspaniałe zapachy, pyszne smaki i dużo pozytywnej energii - tak premierowe spotkanie podsumował starosta powiatu Sebastian Burdzy. I nie było w tym ani odrobiny przesady. Dobre humory dopisywały wszystkim, od początku aż do wspólnego zdjęcia na końcu.

O tytuł mistrza pierogów walczyło osiem zespołów:

   Kogutki Team, Środa Śląska

   Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka

   Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”

   Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej Adsum, Chomiąża

   Przedwiośnie, Przedmoście

   Smakosze, Środa Śląska

   Razem bo warto dla Wichrowa

   Stowarzyszenie „Nasz Mieczków”

Przygotowane dania oceniła sześcioosobowa komisja konkursowa, której przewodniczył Radosław Błaszczyka, absolwent PZSP nr 2, aktualnie szefa kuchni w hotelu Azyl w Kątach Wrocławskich. Jak podkreślali członkowie komisji było to bardzo przyjemne ale też odpowiedzialne zdanie.

- W pierwszej kolejności zwracałam uwagę na wygląd dania, później estetykę podania i na końcu smak. Bardzo ujęła mnie rodzina Kogutków, w której, widać było, panuje zasada - wychowanie przez gotowanie – mówi Izabela Szkocna - Skrzeczek, pracownik starostwa i członek komisji.  

Po zsumowaniu punktów okazało się, że najwięcej zdobyło ich Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej ADSUM – 201 pkt. na 210 na możliwych do zdobycia. Drużyna z Chomiąży otrzymała dyplom oraz nagrodę w wysokości tysiąca złotych. Wyróżnienia i 300 zł powędrowały do Klubu Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej (197 pkt.) oraz Kogutki Team ze Środy Śląskiej (187).

Prezes LGD Szlakiem Granitu Andrzej Sukta swoją nagrodę - granitowy moździerz przekazał Stowarzyszeniu Mój Szczepanów. Z kolei Magda Bogucka jako Pracownia Artystyczna na Piętrze, wyróżniła i nagrodziła gruzińskie pierożki przygotowane przez Smakoszy ze Środy Śląskiej.

Kolejne gotowanie już 17 marca, temat przewodni żurek! Zapraszamy do udziału, termin zgłaszania drużyn mija 13 marca.

(rfp) fot. ers

pierogi 01

pierogi 2

pierogi 001

pierogi 4

pierogi 3

pierogi 5

KARTA ZGŁOSZENIA

na konkurs kulinarny

„NAJLEPSZE W POWIECIE ŚREDZKIM”

Etap: 2

Temat przewodni: żurek

 

  1. Nazwa drużyny: …………………………………………………………….…………

 

  1. Charakter drużyny: koło gospodyń wiejskich / organizacja / klasa gastronomiczna / grupa nieformalna - skreślić niewłaściwe

 

  1. Skład drużyny /2-4osoby/:

kierownik:     …………………………………………………………….…………

członkowie: …………………………………………………………….…….…...

                     ……………………………………………………………..…..……

                     …………………………………………………………….………...

  1. Dane kontaktowe kierownika drużyny:

            Adres   …………………………………………………………………………….

                       

                        …………………………………………………………………………….

           

            Tel.       …………………………………………………………………..….…….…

           

            E-mail …………………………………………………………………………….…

 

  1. Oświadczenia:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie w/w danych osobowych przez Organizatora Konkursu, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2016 roku poz. 922)

Wyrażam zgodę wykorzystanie wizerunku w/w osób przez Organizatora Konkursu poprzez upowszechnianie zdjęć i materiałów filmowych na dowolnym polu eksploatacji. Zgoda nie jest ograniczona czasowo ani terytorialnie.

Potwierdzam, że zapoznałam/zapoznałem się z regulaminem Konkursu i akceptuję jego postanowienia.

 

…………………………………                                          ………………………………….

    (miejscowość, data)                                                     (podpis kierownika drużyny)

Wypełniony formularz należy:

dostarczy osobiście do Starostwa Powiatowego w Środzie Śląskiej, biuro podawcze

lub przesłać jego skan na e-mail: ewa.sikoraTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lub wysłać na fax: 71 317 56 49

do dnia 13 marca 2018 r.

Komentarze (0)

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Komentujesz jako gość.
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Udostępnij swoją lokalizację