POWIATOWY KONKURS KULINARNY - PIEROGI NA OTWARCIE

pierogiJuż w najbliższą sobotę, 3 marca w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Środzie Śląskiej będzie miał premierę konkurs kulinarny „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Osiem zespołów zmierzy się z wyzwaniem kulinarnym w postaci… pierogów!

 

 

– Wizytując wioski podczas konkursu „Nasza wieś ma się czym pochwalić” zauważyliśmy jak wielki potencjał kulinarny mają mieszkańcy naszych sołectw. Stąd pomysł na kolejny konkurs, który zaktywizuje i zintegruje mieszkańców, a przy okazji wyłoni lokalne talenty kulinarne – mówi starosta powiatu Sebastian Burdzy.

Konkurs będzie składał się z siedmiu niezależnych od siebie etapów/spotkań, które będą organizowane w soboty, począwszy od marca aż do września br. Pierwsze gotowanie zaplanowano na 3 marca. Chęć udziału w nim zgłosiło osiem ekip.

  1.    Kogutki Team, Środa Śląska
  2.    Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka
  3.    Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”
  4.    Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej Adsum, Chomiąża
  5.    Przedwiośnie, Przedmoście
  6.    Smakosze, Środa Śląska
  7.    Razem bo warto dla Wichrowa
  8.    Stowarzyszenie „Nasz Mieczków”

Dania oceni komisja konkursowa, w której zasadzie profesjonalny kucharz - Radosław Błaszczyk, absolwent PZSP nr 2, aktualnie szef kuchni w hotelu Azyl w Kątach Wrocławskich. Oceniając potrawy komisja będzie kierować się następującymi kryteriami: tematyka konkursu, wygląd i smak potrawy, sposób podania oraz sposób pracy zespołu. Zwycięskie danie zdobędzie tytuł „Najlepsze w Powiecie”, a ekipa je przygotowująca nagrodę w wysokości 1 tys. zł.

Zapraszamy do kibicowania drużynom. Gotowanie rozpocznie się o godz. 10.00 i zakończy dwie godziny później. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone około godz. 12.30. Miejsce konkursu - specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy na Kajakach.

Uwaga!

Informujemy uczestników konkursu, że podczas przygotowywania potraw nie będzie można używać urządzeń typu termomix. Gotowanie bez pomocy robota pozwoli drużynom lepiej zaprezentować swój potencjał i umiejętności.

(rfp) fot. mpr

Komentarze (0)

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Komentujesz jako gość.
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Udostępnij swoją lokalizację