Wydrukuj tę stronę


Cudze chwalimy, pochwalmy i nasze – cz. 2 Winnice Jaworek

6 Comments



Winnice położone w Miękini to wyjątkowe miejsce tworzone z pasji właścicieli, Ewy i Lecha Jaworków. Od 2001 roku razem z zespołem produkują tu lokalne polskie wina oraz prowadzą hotel i restaurację.



Produkcja wina odbywa się w odrestaurowanym XVIII-wiecznym budynku. Głównym założeniem firmy jest uprawa winorośli właściwej Vitis vinifera z przeznaczeniem na produkcję polskiego wina regionalnego, własnej receptury wina miodowego – Jaworek Miodowe oraz nalewek i destylatów owocowych na bazie miodu. Wina powstają z takich odmian winogron jak: Riesling, Pinot Noir, Regent, Solaris, Cabernet Cortis, Merlot, Chardonnay, Muscat Ottonel, Gewürztraminer i inne. Owoce zbierane są ręcznie, a wino – zanim trafi do butelek – długo leżakuje w dębowych beczkach, którym zawdzięcza odpowiednie aromaty. To jedna z pierwszych polskich winnic tego typu.

Winnice Jaworek i produkowane tu wina zostały wyróżnione certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk, skupiającej producentów stosujących wysokiej jakości surowce, z których powstają regionalne specjalności. Produkowane przez Jaworków wina w 2006 roku zostały włączone przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkty Jaworek rekomenduje również Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska, który umieścił je na liście 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce.

Tak niezwykłe produkty docenia również Powiat Średzki. – Włączyliśmy produkty od państwa Jaworków do naszego kosza ze specjałami, który wręczamy szczególnym gościom, a także podczas uroczystych jubileuszy. To obopólna korzyść, bo wspieramy lokalną firmę, a  jednocześnie promujemy walory Ziemi Średzkiej w ciekawy sposób – mówi starosta powiatu Krzysztof Szałankiewicz.

Państwo Jaworkowie oferują gościom degustacje połączone ze zwiedzaniem winiarni i piwnicy w której leżakują historyczne roczniki win Jaworek, podczas których m.in. właścicielka, pani Ewa przybliża historię tego wyjątkowego miejsca. Zwiedzanie odbywa się w wyznaczone dni lub po wcześniejszej rezerwacji – w tym celu należy skontaktować się z firmą telefonicznie lub poprzez e-mail podany na stronie. Do dyspozycji gości jest także restauracja, serwująca potrawy z regionalnych produktów oraz pokoje i apartamenty -  w sumie 32 miejsca noclegowe. Winnice Jaworek organizują również warsztaty winiarskie i sommelierskie, konferencje i szkolenia, imprezy integracyjne, ogniska i grille oraz przyjęcia okolicznościowe.

Jeśli jesteś właścicielem niewielkiej firmy z powiatu średzkiego, tworzącej wyjątkowe produkty i chciałbyś pojawić się w naszym cyklu - zadzwoń: 71 396 89 51 lub napisz: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

(rfp) / fot. Winnice Jaworek





   


Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )
Nie przegap tych artykułów.