Wydrukuj tę stronę


W pierwszej odsłonie konkursu kulinarnego najlepsze Ciechowianki!

Skomentuj



W miniony weekend uczestniczyliśmy we wspólnym gotowaniu kucharzy - amatorów z powiatu średzkiego. Tegoroczną edycję konkursu kulinarnego „Najlepsze w powiecie średzkim” rozpoczęto od produktu, którym w związku z zbliżającymi się świętami wielkanocnymi było jajko.



Konkurs wystartował 30 marca. W specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym oraz Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnym nr 2 w Środzie Śląskiej, gotowało 13 zespołów. Swoimi umiejętnościami kulinarnymi pochwaliły się „Rachowianki”, Klub Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej, Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”, Koło Gospodyń Średzkich, Koło Gospodyń Wiejskich w Szczepanowie, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach, „Wisienki”, Koło Gospodyń Wiejskich w Piersnie, „Jastrzębianki”, „Ciechowianki”, Sołectwo Chomiąża, Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkszynie oraz „Proszków Gotuje”.

Zapachy witały od drzwi wejściowych i pomimo, że w kuchni "rządziło" jajko, to specyficzny jego zapach został wykluczony przez inne produkty. W kuchni gospodynie zmagały się z pieczeniem, smażeniem oraz gotowaniem. Na sali głównej było kolorowo, przede wszystkim zielono, a to za sprawą rzeżuchy. 

Uczestnicy do ostatnich chwil, zmagały się z przygotowaniem potraw. Następnie nadszedł czas na ocenę jury, które wzięło pod uwagę nie tylko smak potraw, ale też sposób ich podania i pracy zespołu. Po konsumpcji ogłoszono wyniki. Najlepszym nagrody wręczał starosta średzki Krzysztof Szałankiewicz wraz z członkiem zarządu powiatu średzkiego Grzegorzem Pierzchalskim i zawodowym kucharzem, szefem restauracji hotelu Azyl, Radosławem Błaszczykiem.

Bony podarunkowe o wartości 300 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Wilkszyna i „Jastrzębianki”. Najlepszą potrawę z jajka, zdaniem jury, przygotowały Ciechowianki, tym samym otrzymując voucher o wartości 1000 zł.

Przedstawiciel stowarzyszenia LGD Szlakiem Granitu wręczył wyróżnionym zespołom przedmioty kuchenne, wykonane przez lokalnych rzemieślników. Jak podkreślał:  – Cenię sobie prostotę i wyśmienity smak. 

- LGD Szlakiem Granitu nagrodziło ekipę „Proszków gotuje” za roladę mięsną z jajkiem oraz Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowa za jajko w koszulce na grzance z chleba ziołowego z pastą awokado - poinformował organizator, średzkie starostwo. Warto nadmienić, że gospodynie ze Szczepanowa otrzymały także nagrodę specjalną od lokalnego restauratora.

Kolejne wspólne gotowanie w ramach konkursu pn. Wegetariańskie grillowanie odbędzie się 25 maja na terenie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Środzie  Śląskiej.

(kb) / fot. kb





   


Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )
Nie przegap tych artykułów.