– Wizytując wioski podczas konkursu „Nasza wieś ma się czym pochwalić” zauważyliśmy jak wielki potencjał kulinarny mają mieszkańcy naszych sołectw. Stąd pomysł na kolejny konkurs, który zaktywizuje i zintegruje mieszkańców, a przy okazji wyłoni lokalne talenty kulinarne – mówi starosta powiatu Sebastian Burdzy.
Konkurs będzie składał się z siedmiu niezależnych od siebie etapów/spotkań, które będą organizowane w soboty, począwszy od marca aż do września br. Pierwsze gotowanie zaplanowano na 3 marca. Chęć udziału w nim zgłosiło osiem ekip.
- Kogutki Team, Środa Śląska
- Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka
- Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”
- Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej Adsum, Chomiąża
- Przedwiośnie, Przedmoście
- Smakosze, Środa Śląska
- Razem bo warto dla Wichrowa
- Stowarzyszenie „Nasz Mieczków”
Dania oceni komisja konkursowa, w której zasadzie profesjonalny kucharz - Radosław Błaszczyk, absolwent PZSP nr 2, aktualnie szef kuchni w hotelu Azyl w Kątach Wrocławskich. Oceniając potrawy komisja będzie kierować się następującymi kryteriami: tematyka konkursu, wygląd i smak potrawy, sposób podania oraz sposób pracy zespołu. Zwycięskie danie zdobędzie tytuł „Najlepsze w Powiecie”, a ekipa je przygotowująca nagrodę w wysokości 1 tys. zł.
Zapraszamy do kibicowania drużynom. Gotowanie rozpocznie się o godz. 10.00 i zakończy dwie godziny później. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone około godz. 12.30. Miejsce konkursu - specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy na Kajakach.
Uwaga!
Informujemy uczestników konkursu, że podczas przygotowywania potraw nie będzie można używać urządzeń typu termomix. Gotowanie bez pomocy robota pozwoli drużynom lepiej zaprezentować swój potencjał i umiejętności.
(rfp) fot. mpr