Przejdź do głównej treści

KOSZ NA ŚMIECI TO NIE LODÓWKA

Statystyki powalają na kolana! Nawet 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach. Najwięcej marnujemy –warzyw!

Ciężko jest wyobrazić sobie taką ilość jedzenia a jeszcze ciężej oszacować ile głodnych rodzin można by tym wykarmić. W tym momencie każdy z nas powinien uderzyć się w piersi i zastanowić się czy przypadkiem nie dołożył ręki do tych statystyk.

To bardzo smutne wnioski wypływające z raportu "Nie marnuj jedzenia 2015", które przy okazji Światowego Dnia Żywności opublikowała Federacja Polskich Banków Żywności.

   A oto kilka wskazówek jak nie marnować jedzenia:
1. Przed każdym wyjściem do sklepu rób listę zakupów.
2. Wchodząc do sklepu miej na uwadze, wszelkie promocje 2 plus 1 są tylko po to by pozbyć się towaru. Zastanów się, czy rzeczywiście potrzebujesz dodatkowe opakowanie wędlin -jeśli już podobne mamy w lodówce?
3. Planuj tygodniowe menu.
4. Przygotowując jedzenie dokładnie oblicz ile produktów powinieneś użyć.

    I kilka rad:
1. Zamrażajmy jedzenie, jeśli wiemy, że dany produkt, posiłek można zamrozić.
2. Przechowujmy odpowiednio pożywienie.
3. Niektóre rzeczy można ususzyć, np. zioła, pieczywo, etc.

 

Zachęcamy do skorzystania z aplikacji dostępnej na stronie "nie marnuje".


Nie zatrzymuj tej wiadomości – podaj dalej!

NAJNOWSZE PUBLIKACJE:


Lokalna REKLAMA Prawdziwe marki, prawdziwi ludzie, lokalne historie.
Kontakt w sprawie Twojej reklamy: +48 500 027 343 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.