PIERWSZY ŚREDZKI FOOD TRUCK ZAPARKUJE JUŻ W LIPCU
Jedzenie na kółkach w Środzie Śląskiej? Oczywiście! Food trucki podbijają serca smakoszy. Jeden z nich – Na Wolnym Ogniu – zaparkuje przy Legnickiej. Jakiej kuchni możemy się spodziewać?
W lipcu na gastronomicznej mapie Środy Śląskiej zagości nowość – pierwszy średzki food truck. Mobilna gastronomia zaparkuje w samym sercu miasta, przy ulicy Legnickiej 25. Czym są food trucki? Dlaczego cieszą się aż takim zainteresowaniem? I co niebawem zjemy w Środzie?
XIX-wieczne food trucki
Pierwowzór mobilnych punktów gastronomicznych to tzw. „chuckwagon”. Ten food truck z XIX-stego wieku był jeżdżącą kuchnią amerykańskiej prerii. Osłonięty plandeką wóz wyposażony był w przenośny zestaw do gotowania. Przewożono w nim garnki, patelnie, pojemniki, sztućce, a także zapasy wzmacniającego jedzenia: fasoli, bekonu, słoniny czy wołowiny. Chuckwagon pozwalał na wielotygodniowe wędrówki amerykańskimi bezdrożami.
Mobilność dla… 2,5 miliarda ludzi
Dzisiejsze food trucki to swoisty fenomen kuchni. Są barami, ale mobilnymi. Mają małą powierzchnię (zaledwie 6m2), ale posiadają też zwięzłe menu, dzięki czemu potrawy są zawsze świeże i przygotowywane na bieżąco. Na całym świecie odbywają się także zloty i festiwale food trucków. To gratka dla miłośników dobrego jedzenia, ponieważ w jednym miejscu mogą oni skosztować wielu smaków. Szacuje się, że codziennie na całym świecie z oferty food trucków korzysta około 2,5 miliarda ludzi!
Trujące ryby i plenerowe wesela
W food truckach oryginalne pomysły są w cenie. Na świecie powstały już wozy z trującą rybą fugu, która jest przysmakiem Japończyków, burgerami 666 z wypalonym na bułce pentagramem czy nawet przyczepa z daniami z samych… jajek.
Jedną z ciekawszych zalet food trucków jest ich mobilność. Wesele w plenerze? Spotkanie firmowe pod chmurką? A może urodziny w ogrodzie? Na każdym z tych ważnych wydarzeń może zagościć mobilna kuchnia. Uatrakcyjni menu imprezy, będzie także niezapomnianą i oryginalną atrakcją.
Pierwszy średzki food truck
Na Wolnym Ogniu w Środzie Śląskiej serwował będzie burgery z szarpaną wieprzowiną lub klasyczną wołowiną. Królować będą autorskie smaki m.in. grzyby w piwie, salsa mango czy ostre papryczki jalapeno. W menu także zestawy: pulled pork z frytkami stekowymi, długo gotowana metodą sous-vide pierś z kurczaka w sosie kokosowo-pomidorowym, żebra wołowe BBQ (barbecue), a także mason jar salad – kompozycja sałatek w słoiku.
Otwarcie już w lipcu! Szczegóły na: facebook.com/NaWolnym.
(mpr, ms)
Nie zatrzymuj tej wiadomości – podaj dalej!
NAJNOWSZE PUBLIKACJE:
Przedszkolny quiz wiedzy „Podróż po Polsce”
Patriotyczne nuty seniorów i dzieci – uroczysty koncert w średzkim Domu Kultury
Jarmark Mikołajkowy w Środzie Śląskiej już 6 grudnia!
Lokalna REKLAMA Prawdziwe marki, prawdziwi ludzie, lokalne historie.
