Choroba zawodowa rolników – astma oskrzelowa
Pył rolniczy w środowisku pracy rolnika pojawia się zarówno podczas przygotowywania paszy dla zwierząt, sezonowych prac polowych, żniw i omłotów, jak również w trakcie wykonywania innych czynności w gospodarstwie rolnym. Narażenie na działanie czynników środowiskowych, tj. pył rolniczy, zanieczyszczenie powietrza, roztocza, alergeny i inne, może negatywnie wpływać na zdrowie człowieka, a nawet wywoływać groźne choroby.
Jedną z nich jest astma oskrzelowa, zwana inaczej dychawicą, która już w początkowym stadium prowadzi do nieodwracalnych zmian w oskrzelach. Objawami towarzyszącymi zachorowaniu na astmę najczęściej są:
- uczucie duszności lub ucisku w klatce piersiowej,
- kaszel,
- gorączka i dreszcze,
- bóle głowy, mięśni,
- nudności,
- uczucie ogólnego osłabienia.
Aby zminimalizować ryzyko zachorowania na astmę oskrzelową, rolnicy powinni pamiętać aby:
- przy pracach którym towarzyszy pył, stosować półmaski z filtrami przeciwpyłowymi, ewentualnie maseczki jednorazowego użytku,
- w miarę możliwości wyposażyć ciągniki i maszyny w pyłoszczelne i klimatyzowane kabiny,
- zlikwidować zawilgocenia i zagrzybienia pomieszczeń oraz zapewnić właściwą wentylację pomieszczeń produkcyjnych i inwentarskich,
- unikać lub ograniczać narażenie na działanie substancji, które drażnią drogi oddechowe.
Wczesne rozpoznanie astmy pozwala na normalne funkcjonowanie oraz uniknięcie ciężkiej astmy oskrzelowej. Dlatego, tak ważne jest, aby w przypadku zaobserwowania jakiegokolwiek objawu astmy udać się do lekarza pierwszego kontaktu.
PT KRUS w Środzie Śląskiej
Materiały źródłowe:
- broszury KRUS
