piątek 26.04.2024

Imieniny: Marzeny Marii Klaudiusza

Wyszukiwarka artykułów


Polecane wideo TVi ROLAND

wideo wiadomosci

kamera online

lokalne ogłoszenia

dyzury aptek

google news obserwuj


 

 


 

 


 
 

 


Na pieczywo lepszy chlebak czy woreczek foliowy?




Nie ma wątpliwości, że świeży chleb smakuje najlepiej! Aby cieszyć się dłuższą świeżością, a jednocześnie zapobiec pleśnieniu, pieczywo należy odpowiednio przechowywać. Co lepsze na pieczywo? Chlebak czy woreczek foliowy? A może jeszcze inny sposób? Przekonajcie się sami!



Przechowywanie pieczywa – podstawowe zasady

Pieczywo znajduje się w menu niemalże każdego człowieka. Niezależnie czy w wersji razowej, pszennej czy bezglutenowej. Zazwyczaj kupuje się je na kilka dni. O ile po zakupie w piekarni jest chrupkie i świeże, o tyle na dugi dzień już tak nie jest. Aby cieszyć się świeżym i smacznym pieczywem, koniecznie należy zapewnić mu odpowiednie warunki do przechowywania chleba. W tym celu należy stosować się do poniższych zasad:

  1. Po zakupie pieczywa wyjmij je z foliowego opakowania i przełóż do chlebaka czy lnianego woreczka. Folia nie zapewnia cyrkulacji powietrza, co przyśpiesza pleśnienie.
  2. Regularnie czyść chlebak. Zbierają się w nim bakterie, które psują pieczywo. Pamiętaj, aby czyścić go przy użyciu specjalnych detergentów, przeznaczonych do powierzchni, które mają kontakt z żywnością.
  3. Pamiętaj, że świeżość pieczywa zależy od jego rodzaju. Najdłuższa świeżość zachowuje pieczywo na naturalnym zakwasie. Zaś najszybciej schnie chleb z białej mąki.
  4. Pamiętaj, aby chleb przechowywać zawsze w temperaturze pokojowej. Powinna wynosić 18-22 stopni.
  5. Pieczywo przechowuj tylko i wyłącznie w suchym miejscu. Unikaj wilgotnych miejsc.

W czym najlepiej przechowywać chleb?

Wiele osób wciąż zastanawia się, w czym przechowywać chleb. Możliwości jest kilka. Pieczywo można schować:

  • w chlebaku. Ma rynku znajdziesz chlebaki wykonane z różnych materiałów m.in. drewniane, bambusowe, metalowe.
  • W opakowaniu foliowym. Ich główną zaletą jest zapobieganie wysychaniu pieczywa.
  • W lnianych woreczkach. Woreczki te cieszą się coraz większą popularnością. A ty wszystko za sprawą zalet. Len to naturalna tkanina, która ma dobrą cyrkulację powietrza. Przechowując pieczywo w lnianych woreczkach, zachowa ono smak, chrupkość, a przede wszystkim świeżość
  • W lodówce. Najczęściej przechowywane w okresie letnim. Niestety niska temperatura niekorzystnie na nie wpływa i powoduje, że szybciej się psuje

Chleba czy woreczek foliowy – co lepsze

Wiele osób wciąż przechowuje pieczywo w workach foliowy. To przede wszystkim szybki i wygodny sposób. Ponadto opakowania te zapobiegają wysychaniu pieczywa, a także hamują utratę substancji aromatycznych. Nie przepuszczają one zapachów, wiec pieczywo może leżeć obok innych produktów spożywczych. Niestety foliowe opakowania nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W rezultacie zbiera się wilgoć, która skutkuje pleśnieniem.

Lepsze rozwiązanie stanowi przechowywanie pieczywa w chlebaku. Na rynku dostępne są różne rodzaje. Najlepiej sięgnąć po chlebak wykonany z naturalnego drewna lub z bambusa, bowiem zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Można również pokusić się o metalowe i ceramiczne, o ile posiadają otwory, które zapewniają przepływ powietrza.

Artykuł sponsorowany







Ja Wam naprawde wspolczuje. Daliscie sie wciagnac w telewizyjna narracje obrzucania sie blotem przez politykow zarowno ...
Bardzo ciekawe przesłaniem widzę w Twoim komentarzu, bo jest Bóg, Ojczyzna, oskarżenia, poniżenie, nienawiść, złorzeczenie. A ...
Aleksandra Perużyńska Nowi radni Rady Powiatu wybrani!
Jak można głosować na zdrajców Polski na ludzi którzy nawołują do wojny którzy chcą odebrać nam ...

hydrotech do gazety nowa reklama

warsztat 336224 px