Omlet z dodatkami - prosto ale sycąco
Omlet można przyrządzać na wiele sposobów, jednak najczęściej jest to względnie jednolita, puszysta masa jajeczna przygotowana z odrobiną mleka lub mąki oraz soli, podsmażona na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Kluczem przygotowania omleta jest lekkie podważenie jego brzegów, gdy te się zetną i delikatne poruszenie patelnią tak, aby omlet usmażył się równomiernie, a jednocześnie nie był mocno ścięty - powinien zachować nieco luźną formę. Jajka w tej formie idealnie komponują się z dodatkami, które można w niego wmieszać na etapie przygotowywania, takimi jak cebula, szynka, czerwona fasola, groszek konserwowy, pomidorki koktajlowe. Pod koniec smażenia omlet można zrolować na kształt naleśnika bądź tortilli. Pyszności!
Frittata z pieca - jajka w formie wykwintnej
Danie to kojarzyć może się również z omletem, lecz przygotowuje się je w piekarniku. Roztrzepane w żaroodpornym naczyniu jajka z mlekiem doprawia się solą i pieprzem oraz dodaje pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dalsze dodatki są opcjonalne, choć wielu smakoszy jajek poleca dodać podsmażony wcześniej na maśle szpinak, paprykę oraz starty czosnek. Zanim całość włożymy do pieca, można posypać danie pokruszoną fetą. Frittatę należy piec kilkanaście minut w piekarniku nastawionym na 180 C. Finalnie otrzymujemy w ten sposób danie przypominające wyglądem wytrawną tartę. Warto spróbować!
Poszetowe jajka - magia przygotowania
To tak zwane jajka w koszulkach, których przygotowanie z chęcią obserwować będą dzieci. Dlaczego? Ponieważ może kojarzyć im się z odprawianiem magii nad garnkiem! Potrzebne są świeże, mocno schłodzone jaja, cytryna, dość głęboki garnek, mały kubeczek i łyżka cedzakowa. Jajko wbić należy do kubka, a w międzyczasie zagotować w garnku wodę. Kiedy ta zacznie bulgotać, dodajemy do niej odrobinę soku z cytryny. Następnie - uwaga - wprawiamy wodę w wir za pomocą łyżki. Na jego środek, bardzo delikatnie, nie przestając mieszać, wlewamy rozbite w kubku jajko, starając się, aby nie dotknęło dna garnka i było w miarę zwarte. Procedura ta może być bardzo atrakcyjna dla młodych obserwatorów naszego pichcenia. Gotujemy jajko około 3 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową. Otrzymujemy jajko ze ściętym na zewnątrz białkiem i płynnym żółtkiem w środku. Bardzo smaczne!
Jajka faszerowane - dla “jajkosceptyków”
To sposób na przemycenie jajek do diety, kiedy niespecjalnie za nimi przepadamy. W faszerowanych jajkach na pierwszy plan wybija się smak farszu. Możemy podawać je na dwa sposoby: miksując z ulubionym farszem wydrążone żółtko z ugotowanych na twardo jajek, bądź zupełnie eliminując żółtko, pozostawiając jedynie białko jajek w formie swoistej foremki do nadzienia. Dzięki temu, że farsz pełni w tym daniu decydującą rolę, ta forma podania jajek korzysta niejeden catering dietetyczny, proponując bardzo atrakcyjne wariacje jajeczne, np. jajka faszerowane pastą pieczarkową, jajka nadziewane miksem tuńczyka albo wędzonego łososia z sosem tatarskim czy jajka z puszystym kremem z zielonego groszku. Taka forma może przypaść do gustu wielu z nas, nawet tym, dla których jajka nie byłyby pierwszym wyborem.
Jajko zapiekane w bułce - sadzone na bogato
Jajko podane w ten sposób można określić jako sadzone we wnętrzu bułki - bardzo smaczna i pożywna wersja! Przekrojoną i nieco wydrążoną w środku, ulubioną bułkę, smarujemy odrobiną masła. Na to kładziemy poszarpaną szynkę i wbijamy całe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy kilka minut co jakiś czas sprawdzając, czy jajko się ścięło. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy danie szczypiorkiem. Smacznego!
Sposobów na przygotowanie jajek jest sporo. Można je gotować, smażyć, piec, w zależności od indywidualnych preferencji i podawać z warzywami, wędliną, a nawet rybami. Skomponują się idealne. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Artykuł zewnętrzny