Efektywna uprawa warzyw pod osłoną szklarni
Klimat w naszym kraju niekoniecznie sprzyja wrażliwym roślinom. Nawet późną wiosną zdarzają się przygruntowe przymrozki. Z kolei latem niebezpieczne dla stabilnego wzrostu okazują się dni deszczowe z niższą temperaturą albo ulewne opady połączone z silnie wiejącym wiatrem. Dlatego niektóre osoby nie decydują się na uprawę warzyw, szczególnie tych ciepłolubnych jak pomidory, papryka i ogórki. Jednak nie trzeba z tego rezygnować, ponieważ wystarczy postawić w ogrodzie małe lub duże szklarnie.
Więcej na sklep.arlenteam.pl
Obecnie dostępne są różne modele szklarni. Oprócz tradycyjnych pokrytych folią lub szkłem coraz większą popularnością cieszą się profesjonalne szklarnie z poliwęglanu, które zapewniają optymalne warunki uprawianym roślinom. Dzięki temu nie trzeba martwić się zmiennymi warunkami atmosferycznymi. Nawet bardzo delikatne sadzonki są dobrze zabezpieczone przed spadkami temperatury, szkodliwym promieniowaniem UV, huraganowymi podmuchami, ale też przed ptakami i szkodnikami, które mogłyby zniszczyć rośliny.
Warto jeszcze podkreślić, że szklarnie z poliwęglanu doskonale komponują się z przestrzenią ogrodu, więc nie zaburzają estetyki miejsca.
Zdrowe warzywa z własnego ogrodu
Szklarniowa uprawa warzyw okazuje się wygodna i niekłopotliwa nawet dla początkujących ogrodników. Jeżeli zainwestuje się w automaty nawadniające i do wietrzenia, to zakres prac jest naprawdę niewielki. Pozostaje tylko na bieżąco usuwać chwasty i patrzeć, jak pięknie dojrzewają kolejne rośliny.
Dzięki szklarni zdecydowanie wydłuża się okres wegetacyjny warzyw. Niektóre osoby decydują się nawet na uprawę zimową tych najbardziej odpornych gatunków. Z pewnością może się udać wyhodowanie roszponki czy jarmużu także wtedy, gdy temperatury spadają poniżej zera. To jest możliwe w przypadku szklarni poliwęglanowych, które niezwykle efektywnie kumulują ciepło. W razie konieczności można też okryć dodatkowo rośliny agrowłókniną.
W szklarni szybko rosną nowalijki, i to bez nawozów sztucznych. Dzięki temu takie warzywa jak szczypiorek, sałata lub rzodkiewki nie tylko smakują lepiej, ale także są zdrowsze. Można pokusić się o uprawę warzyw ciepłolubnych. Dorodne pomidory z pewnością ucieszą każdego, podobnie jak bakłażany, ogórki, papryka czy kalafior.
Artykuł sponsorowany