Organizowany przez Powiat konkurs ma na celu m.in. aktywizację i integrację lokalnej społeczności, promocję lokalnych talentów kulinarnych, wymianę przepisów oraz doświadczeń wśród uczestników. Pierwszy konkurs odbył się w 2018 roku, a jego dobre przyjęcie sprawiło, że Powiat wpisał je do kalendarza imprez cyklicznych.
7 sierpnia na terenie ośrodka specjalnego w Środzie Śląskiej odbył się Piknik Rodzinny, podczas którego zainaugurowano trzecią edycję konkursu. Uczestników i ich kibiców przywitali wicestarosta Sebastian Burdzy oraz przewodniczący rady powiatu Artur Bogucki. Włodarze powiatu przypomnieli tematy wcześniejszych gotowań, najbardziej emocjonujące pojedynki, a także zwycięzców z poprzednich lat. Przedstawili również jury tegorocznego konkursu, na czele którego stanął półfinalista MasterChefa Mariusz Komenda.
Kulinarne zmagania rozpoczęły się o godz. 10.00. Ekipy miały dwie godziny na przygotowanie grillowanego warzywa. Potrawy już podczas przygotowywania prezentowały się obiecująco – kolorowe, pachnące i pomysłowe. Efekt końcowy był imponujący. Na stole, przed jury stanęły talerze i półmiski z cukiniami, stekami z kalafiora, tortillami z warzywami, grillowaną kapustą, faszerowanymi burakami, paprykami i bakłażanami. Dodatkami do dań były sosy, dipy, a także napoje według własnych receptur. Drużyny nie zapomniały również o dekoracji i sposobie podania dań.
Zanim ogłoszono wyniki, głos zabrał przewodniczący jury Mariusz Komenda. – Poziom przygotowywanych i serwowanych dzisiaj dań był naprawdę bardzo wysoki. Jestem szczerze i miło zaskoczony. Dziękuję za zaproszenie, było mi bardzo miło spotkać się z Państwem, popróbować tyle dobrych rzeczy, a nawet odkryć nowe smaki – podkreślał właściciel "Sztuka Restaurant". Oceniając dania jury kierowało się smakiem potrawy, estetyką i sposobem podania.
Po zsumowaniu punktacji jurorów otrzymano następujące wyniki:
I miejsce: “Ciechowianki”, które zaserwowały półmisek cukiniowych specjałów.
Wyróżnienia: „Kucharze” ze Środy Śląskiej, KGW Rachów, Klub Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej
Nagroda przewodniczącego rady i członka zarządu: “Godków”
Nagroda specjalna Sklepu Merkury w Środzie Śląskiej: KGW Chomiąża
Nagrody specjalne LGD Kraina Łęgów Odrzańskich: “Father&Son Grill” z Pisarzowic, Koło Gospodyń Średzkich, KGW Jastrzębianki.
Jak zapewnił wicestarosta Powiatu Sebastian Burdzy kolejny kulinarny pojedynek jest planowany na wrzesień. Już teraz pojawił się pomysł na uatrakcyjnienie zabawy. Szczegóły będzie można znaleźć na stronie średzkiego starostwa.
Konkurs kulinarny był jedną z atrakcji powiatowego Pikniku Rodzinnego. Dla zwolenników aktywnego wypoczynku Centrum Kultury Alternatywnej przygotowało Rowerową Grę Terenową. Z zaproszenia skorzystało ponad 30 osób. Wszyscy uczestnicy otrzymali atrakcyjny pakiet startowy, a na mecie czekał na nich posiłek regeneracyjny, oczywiście z grilla.
OLO