czwartek 12.12.2019

Imieniny: Dagmary Aleksandry

 
Jakie dania w tym roku są najlepsze w powiecie średzkim?

Jakie dania w tym roku są najlepsze w powiecie średzkim?

26.09. 2019

Kolejna rywalizacja zakończyła tegoroczny konkurs kulinarny „Najlepsze w powiecie średzkim” organizowany przez powiat. Koniec sezonu letniego, więc było nie tylko smacznie, ale i kolorowo. 

W minioną sobotę 21 września spotkali się ponownie na teranie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Środzie Śląskiej, by spośród 6 drużyn wyłonić tę, która przygotuje najsmaczniejszą zupę jarzynową.

Nietypową, bo tajską przygotowały panie ze Stowarzyszenia Mój Szczepanów. Ugotowana na bazie mięsa drobiowego z dodatkami cukini, papryki i odrobiną curry, zabielona mleczkiem kokosowym, skradła serca smakoszom dań ostrych. Kolejną wymyślną jarzynówkę ugotowało Koło Gospodyń Średzkich. Była to bezglutenowa zupa - krem. Czterokolorowa potrawa ("Cztery pory roku") przyciągała wzrok, bo w końcu podobno człowiek też "je oczami". Na stole nie zabrakło jesiennych dekoracji oraz przygotowanych waz z królowej jesieni - dyni.

Po degustacji przystąpiono do oceny. - Jest to ostatnia odsłona tegorocznej edycji. Chcielibyśmy jako jury, aby każda uczestnicząca w dzisiejszym gotowaniu grupa została nagrodzona, jednak pozostając przy standardach, tylko jedna otrzyma tytuł najlepszej i najsmaczniejszej zupy jarzynowej - podkreślał wicestarosta średzki Sebastian Burdzy.

Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom za udział oraz bon podarunkowy od restauracji Al Lago. Wyróżnienia i kuchenne urządzenia elektroniczne ufundowane przez właścicieli sklepu Merkury trafiły do sołectwa Wilkszyn i Stowarzyszenia Mój Szczepanów. Bon do restauracji Al Lago oraz dyplom za udział otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Rachowa. Bon podarunkowy o wartości 300 złotych za zajęcie III miejsca otrzymało Koło Gospodyń Średzkich oraz za zajęcie II miejsca Proszków Gotuje.

Najlepszymi okazały się Jastrzębianki, które pomimo swojej żeńskiej nazwy w zespole gościły mężczyznę. Jastrzębianki przygotowały tradycyjną pyszną zupę jarzynową, tym samym otrzymując bon do restauracji Al Lago, dyplom za udział oraz bon podarunkowy o wartości 1000 złotych za zajęcie I miejsca.

Jak poinformowali nas organizatorzy, najlepsze dania przygotowane w drugiej edycji konkursu „Najlepsze w powiecie średzkim” zostaną zaprezentowane na Jarmarku Bożonarodzeniowym, który odbędzie się w grudniu na średzkim rynku. Jednocześnie już dziś Powiat Średzki zaprasza do składania propozycji kolejnych kategorii do planowanej III edycji konkursu. 

Przypominamy, że podczas pierwszej edycji były to:

PIEROGI - Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalne Adsum, Chomiąża

ŻUREK - Smakosze, Środa Śląska

SZARLOTKA - Smakosze, Środa Śląska

POLSKIE I SWOJSKIE GRILLOWANIE - Jastrzębianki + Jastrząb, Jastrzębce

DANIE Z ZIEMNIAKA - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich, Konary

NALEŚNIKI -  Jastrzębianki + Jastrząb, Jastrzębce

Druga edycja pozwoliła wyłonić zwycięzców, którzy przyrządzali:

DANIE Z JAJKA - Ciechowianki, Ciechów

WEGETARIAŃSKIE DANIE GRILLOWE - Koło Gospodyń Wiejskich, Szczepanów

PLACKI ZIEMNIACZANE - Wilkszyn

ZUPĘ JARZYNOWĄ - Jastrzębianki, Jastrzębce

Gratulujemy!

(kb) / fot. kb





Komentarzy (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ale dzban jesteś i to pisowski

This comment was minimized by the moderator on the site

I co seba? Wybory idą, trzeba się pokazać? A w twojej ulotce wyborczej dwa błędy. Jeden ortograficzny a drugi interpunkcyjny. Ulotka twoja, nie wyprzesz się, wiec jak ty chcesz ustawy pisać w sejmie jak nie umiesz swojej ulotki poprawnie wydać... Wstyd!

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Komentujesz jako gość.
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Udostępnij swoją lokalizację