Konkurs ma aktywizować i integrować mieszkańców, doskonalić ich umiejętności kulinarne, a także promować lokalne talenty. Jego pomysłodawcą jest Powiat Średzki. – Dwie edycje konkursu kulinarnego przysporzyły mu grono wiernych uczestników i fanów. Spodziewamy się, że w tym roku też zechcą się z nami bawić. Oczywiście liczymy również na nowe, dotychczas nieodkryte kulinarne talenty. Wystarczy namówić dwóch, trzech znajomych i do 2 sierpnia przesłać nam kartę zgłoszenia drużyny – informują pracownicy wydziału promocji średzkiego starostwa, koordynujący konkurs.
Pierwsze z tegorocznych gotowań odbędzie się w sobotę 7 sierpnia w Przedmościu. Konkurs kulinarny będzie imprezą towarzyszącą biegowi z przeszkodami XTREME RUN. Ze względu na miejsce jego organizacji tematem pojedynku będzie grillowane warzywo. Na drużynę, która przygotuje najlepsze danie (kryteria oceny to smak potrawy oraz estetyka dania i sposób podania) będzie czekał voucher o wartości 1 tys. złotych oraz tytuł i dyplom „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Przewidziano też wyróżnienia o wartości 400 zł.
Partnerami konkursu są: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy, Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, Powiatowe Centrum Kultury Alternatywnej.
Zapraszamy! Więcej informacji w regulaminie.
Powiat Średzki - RFP
UCZESTNICY 2. EDYCJI KONKURSU:
Rachowianki
KGW Rachów
Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka
Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”
Koło Gospodyń Średzkich
Koło Gospodyń Wiejskich w Szczepanowie
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach
„Wisienki”
Środa Śląska
Koło Gospodyń Wiejskich w Piersnie
,,Jastrzębianki”
Ciechowianki
Sołectwo Chomiąża
Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkszynie
Proszków Gotuje