Zamiast zupy – przystawka
Spróbujmy ugościć rodzinę, zaczynając od ciepłej przystawki, prostej, a zarazem eleganckiej. Ukazująca się w dyskoncie Stokrotka gazetka poleca w styczniowym numerze wątróbki z kurczaka w doskonałej cenie 3,99 zł za kilogram. Taka ilość wystarczy na przystawkę dla 5-6 osób. A jak je przyrządzić? Oto przepis:
Składniki: 1 kg wątróbek, 3 duże jabłka, 3 średnie cebule, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, masło klarowane. Wykonanie: Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę. Przygotować dwie patelnie, na obu silnie rozgrzać masło klarowane. Na jednej zeszklić cebulę i dorzucić jabłka, smażyć razem aż jabłka stracą surowiznę. Na drugiej partiami smażyć wątróbki (uważać, aby nie „przeciągnąć”, bo będą twarde), osuszać na papierowym ręczniku i układać na półmisku, posypując solą, pieprzem i ziołami. Na koniec przykryć usmażonymi jabłkami z cebulą i podawać. W ten sam sposób można przygotować również wątróbki kacze lub gęsie.
Trochę Azji po wegetariańsku
Wydawana w dyskoncie Lidl gazetka w styczniu promuje kuchnię dalekowschodnią. Można nabyć zarówno dania gotowe, jak i poszczególne ich składniki do samodzielnego przygotowania potraw w domu. Po przystawce podrobowej dobrą propozycją jest drugie danie bezmięsne, ale wyjątkowo smaczne – boczniaki. W naszej kuchni grzyby te zadomowiły się głównie pod postacią flaczków, ale warto ich spróbować przyrządzonych na sposób azjatycki.
Składniki (dla 2 osób): 300 g boczniaków, 1 marchew, 2 garści fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona), 1 garść orzechów nerkowca, 1 papryczka chili, 1 mała limonka, 250 g makaronu chow mein, natka kolendry, natka pietruszki. Do marynaty: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżeczka sosu ostrygowego, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżeczka octu ryżowego, 2 ząbki czosnku. Olej ryżowy do smażenia.
Wykonanie: czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Oczyszczone boczniaki pokroić w paski wzdłuż blaszek, wymieszać z marynatą i odstawić na około 15 minut. W tym czasie przyrządzić makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie. Marchew pokroić w cienkie paski (można użyć gotowej mrożonej). Papryczkę chili drobno posiekać. W woku silnie rozgrzać olej ryżowy, wrzucić boczniaki razem z marynatą, smażyć mieszając około 2-3 minuty. Dodać marchew, fasolkę i papryczkę, smażyć razem na silnym ogniu kolejne 3 minuty, następnie dodać orzechy nerkowca i smażyć mieszając dalsze 2 minuty. Na końcu dołożyć odcedzony makaron, wymieszać całość, wyłożyć na półmisek, skropić sokiem z limonki i posypać posiekanymi natkami kolendry i pietruszki. Osobno podać ryż na sypko.
Tradycyjny polski deser
Po kulinarnej podróży do Azji dobrym powrotem do kuchni polskiej będzie deser – klasyczny sernik. Ukazująca się w markecie Tesco gazetka zachęca do zakupu składników w świetnych cenach, a smak domowego sernika jest niepowtarzalny.
Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 12 jajek, kostka masła, 1 budyń waniliowy w proszku, ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, aromat rumowy, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, sól.
Wykonanie: najpierw należy przygotować formę, wyłożyć ją papierem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Oddzielić żółtka od białek z 10 jajek. W makutrze ubić mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku stale ubijając. Kiedy masa jest jednolita, dodawać stopniowo twaróg, nie przerywając ubijania. Wrzucić rodzynki i skórkę, dodać budyń i aromat rumowy, pozostałe całe dwa jajka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać mikserem.
Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą za pomocą drewnianej łyżki. Całość przełożyć do formy i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut (próbować wykałaczką). Po upieczeniu od razu wyjąć. Można posypać cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub polewą czekoladową – według gustu.
Artykuł partnera