niedziela 23.03.2025

Imieniny: Pelagii Feliksa

Jesteśmy razem od 33 lat!
list | artykuł | zdjęcia


Mini bezy z czekoladowym kremem


Mini bezy z czekoladowym kremem to doskonały deser zarówno na przyjęcie, jak i na co dzień do kawy. Deser nie wymaga krojenia, ponieważ już podczas przyrządzania powstają małe porcje, które na koniec należy jedynie umieścić na paterze. Każdy z gości może się częstować i zachwycać głęboko czekoladowym smakiem. Mini bezy to połączenie słodkiej chrupkości, lekkości i jedwabistego kremu. Każdy kto wypróbuje ten przepis raz, z pewnością często będzie do niego wracał!




Jak przygotować mini bezy z czekoladowym kremem?

Przygotowanie mini bez nie jest trudne i nie wymaga używania wielu składników. Z podanych poniżej proporcji powinno wyjść od 6 do 8 deserków.

Składniki:

2 białka jaj,

110 g cukru do wypieków,

szczypta soli,

płaska łyżeczka cynamonu,

270 ml śmietanki 30%,

250 g mascarpone,

100 g czekolady lekko gorzkiej 50% Wedel,

50 g czekolady klasycznej mlecznej Wedel,

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 140°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Gdy będzie się nagrzewał, możesz rozpocząć pracę nad mini bezami. W średniej wielkości misce umieść dwa białka i ubijaj do momentu uzyskania delikatnej piany. W tym momencie dodaj odrobinę soli. Następnie wróć do ubijania i już nie przerywaj aż do momentu uzyskania sztywnej, gęstej piany.

Teraz weź blender i podczas miksowania wsypuj po jednej łyżce cukru. Gdy dodasz całość, a w pianie nie będzie kryształków ani grudek, dodaj cynamon i miksuj do połączenia się składników. Gotowa masa powinna być gęsta, jednolita i błyszcząca. Pianę ułóż na przygotowanej wcześniej blaszce, dzieląc na około 6 porcji. Umieść w piekarniku na 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i pozostaw jeszcze na 45 minut.

Przygotowanie kremu jest bardzo proste. Wlej do garnuszka śmietankę i wrzuć połamane na kawałki obie czekolady. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę, zdejmij garnuszek z ognia, poczekaj aż wystygnie i umieść w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie umieść w misce roztopioną czekoladę i mascarpone, całość zmiksuj. Przygotowany krem nałóż na upieczone bezy i deser gotowy!

Z czym podawać mini bezy z czekoladowym kremem?

Mini bezy z czekoladowym kremem świetnie smakują bez żadnych dodatków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dowolnie modyfikować przepis i ozdabiać deser. Smak czekolady świetnie komponuje się z malinami i porzeczkami, którymi można udekorować górę bezy, lub włożyć je w krem. Interesującym rozwiązaniem jest również dodanie białej czekolady do śmietanki lub masła orzechowego do kremu. Mini bezy można urozmaicać na wiele sposobów, tworząc zupełnie nowe, zaskakujące połączenia.

Warto znać kilka prostych przepisów na desery, które można przygotować w każdej sytuacji. Mini bezy z czekoladowym kremem to jedna z takich receptur. W serwisie W kuchni z Wedlem znajduje się wiele innych przepisów, które zachwycają podobnie jak ten. Są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają użycia skomplikowanych składników.

Artykuł sponsorowany

 



POWIAT ŚREDZKI pogoda

NAJNOWSZE PUBLIKACJE:

warsztat 336224 px


Na którym skrzyżowaniu , bo mamy tyle świateł że nie ogarniam
Ha, ha, ha
1. <Lepszy dobór kadry....< To teoria, a praktyka jest taka, że UM zmienił się ...
To nie jest trudny wybór, przecież jest początek tygodnia - alkohol odpada. Widocznie "bohater" tej krótkiej ...