piątek 26.04.2024

Imieniny: Marzeny Marii Klaudiusza

// reklama@roland-gazeta.pl // + 48 500 027 343 //

poleasingowe pl 970 250


“Ciechowianki” grillują najlepiej w powiecie

4 Comments



W sobotę 18 września odbył się drugi kulinarny pojedynek w ramach konkursu "Najlepsze w Powiecie Średzkim". Z wyzwaniem pn. sałatka z grillowanym kurczakiem najlepiej poradziła sobie drużyna z Ciechowa.


Fot. Powiat Średzki - RFP Fot. Powiat Średzki - RFP


Powiatowy konkurs kulinarny ma na celu aktywizację i integrację mieszkańców, doskonalenie ich umiejętności kulinarnych, a także promocję lokalnych talentów. To już jego trzecia edycja, a sobotnie grillowanie było drugim w tym roku. Tym razem na zaproszenie do zabawy odpowiedziało sześć ekip. Miały one dwie godziny na przygotowanie sałatki z grillowanym kurczakiem.

Dania prezentowały się wyśmienicie, a ich oceną zajęło się jury, w skład którego weszli m.in. wicestarosta Sebastian Burdzy oraz kucharze Mariusz Komenda i Wojciech Mieliński. Oceniano smak potrawy oraz sposób podania. Najwięcej punktów i tym samym pierwsze miejsce oraz czek o wartości 1000 zł zdobyła drużyna "Ciechowianki". Wyróżnienia i czeki na 400 zł zdobyły trzy drużyny: Stowarzyszenie Mój Szczepanów, Koło Gospodyń Wiejskich z Chomiąży oraz Klub Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej. Nagrody pocieszenia powędrowały do drużyny Godkowa oraz Kucharzy ze Środy Śląskiej.

Sałatki Ciechowa bazowały na grillowanym kurczaku faszerowanym szpinakiem i fetą oraz mięsem mielonym z przyprawami. Mocną ich stroną były dipy: musztardowy, z mango oraz vinegret. Dodatkiem były bułeczki własnego wypieku w kształcie kurczaczków. Co ciekawe, panie z Ciechowa zwyciężyły też w pierwszym, sierpniowym pojedynku.

Obecni na miejscu kucharze byli pod wrażeniem kulinarnych talentów uczestników. Półfinalista MasterChefa Mariusz Komenda zdradził, że być może wykorzysta kilka podpatrzonych dzisiaj ciekawych pomysłów w swojej restauracji. Zapowiedział też ufundowanie nagrody specjalnej podczas kolejnego kulinarnego pojedynku. Będzie nią fartuch MasterChefa. Wicestarosta powiatu Sebastian Burdzy zdradził, że kolejny spotkanie odbędzie się w październiku, a jego tematem będzie zupa dyniowa. Opowiedział również o przyszłorocznych planach wyłonienia dania, które będzie kulinarną wizytówką powiatu i już teraz poprosił drużyny o przemyślenie tego tematu.

Szczegółowe informacje o kolejnym kulinarnym pojedynku będzie można znaleźć niebawem na oficjalnej stronie powiatu oraz facebook’u. Wszystkim drużynom dziękujemy za udział w konkursie i wspólnie mile spędzoną sobotę.

Powiat Średzki - RFP





   


Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )


Ja Wam naprawde wspolczuje. Daliscie sie wciagnac w telewizyjna narracje obrzucania sie blotem przez politykow zarowno ...
Bardzo ciekawe przesłaniem widzę w Twoim komentarzu, bo jest Bóg, Ojczyzna, oskarżenia, poniżenie, nienawiść, złorzeczenie. A ...
Aleksandra Perużyńska Nowi radni Rady Powiatu wybrani!
Jak można głosować na zdrajców Polski na ludzi którzy nawołują do wojny którzy chcą odebrać nam ...

Lokalne ogłoszenia drobne

21.04.2024 10:58 wrote:

Kupię stare krajalnice do mięsa z kołem zamachowym na kolbe, wagi sklepowe oraz inne pamiątki z przedwojennych sklepów mięsnych oraz masarni. Pł…

19.03.2024 15:58 wrote:

Sprzedam mieszkanie 76,02m2 w Środzie Śląskiej przy ul. Jesionowej. Mieszkanie prawie w całości wykończone. https://www.otodom.pl/pl/oferta/mies…

20.02.2024 19:12 wrote:

Kupię kable płaskie podtynkowe 3x1,5 i 3x 2,5  20 rolek. Tel 500 844 143…

13.02.2024 21:00 wrote:

Rower męski trekingowy UNIVEGA modelTerreno, koła 28", rama aluminiowa, osprzęt marki SHIMANO  DEORE. Rower jest zadbany, po sezon…

komnet internet

bus baner

hydrotech do gazety nowa reklama

Nie przegap tych artykułów.