list | artykuł | zdjęcia


“Ciechowianki” grillują najlepiej w powiecie


W sobotę 18 września odbył się drugi kulinarny pojedynek w ramach konkursu "Najlepsze w Powiecie Średzkim". Z wyzwaniem pn. sałatka z grillowanym kurczakiem najlepiej poradziła sobie drużyna z Ciechowa.




Fot. Powiat Średzki - RFP Fot. Powiat Średzki - RFP


4 Comments

Powiatowy konkurs kulinarny ma na celu aktywizację i integrację mieszkańców, doskonalenie ich umiejętności kulinarnych, a także promocję lokalnych talentów. To już jego trzecia edycja, a sobotnie grillowanie było drugim w tym roku. Tym razem na zaproszenie do zabawy odpowiedziało sześć ekip. Miały one dwie godziny na przygotowanie sałatki z grillowanym kurczakiem.

Dania prezentowały się wyśmienicie, a ich oceną zajęło się jury, w skład którego weszli m.in. wicestarosta Sebastian Burdzy oraz kucharze Mariusz Komenda i Wojciech Mieliński. Oceniano smak potrawy oraz sposób podania. Najwięcej punktów i tym samym pierwsze miejsce oraz czek o wartości 1000 zł zdobyła drużyna "Ciechowianki". Wyróżnienia i czeki na 400 zł zdobyły trzy drużyny: Stowarzyszenie Mój Szczepanów, Koło Gospodyń Wiejskich z Chomiąży oraz Klub Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej. Nagrody pocieszenia powędrowały do drużyny Godkowa oraz Kucharzy ze Środy Śląskiej.

Sałatki Ciechowa bazowały na grillowanym kurczaku faszerowanym szpinakiem i fetą oraz mięsem mielonym z przyprawami. Mocną ich stroną były dipy: musztardowy, z mango oraz vinegret. Dodatkiem były bułeczki własnego wypieku w kształcie kurczaczków. Co ciekawe, panie z Ciechowa zwyciężyły też w pierwszym, sierpniowym pojedynku.

Obecni na miejscu kucharze byli pod wrażeniem kulinarnych talentów uczestników. Półfinalista MasterChefa Mariusz Komenda zdradził, że być może wykorzysta kilka podpatrzonych dzisiaj ciekawych pomysłów w swojej restauracji. Zapowiedział też ufundowanie nagrody specjalnej podczas kolejnego kulinarnego pojedynku. Będzie nią fartuch MasterChefa. Wicestarosta powiatu Sebastian Burdzy zdradził, że kolejny spotkanie odbędzie się w październiku, a jego tematem będzie zupa dyniowa. Opowiedział również o przyszłorocznych planach wyłonienia dania, które będzie kulinarną wizytówką powiatu i już teraz poprosił drużyny o przemyślenie tego tematu.

Szczegółowe informacje o kolejnym kulinarnym pojedynku będzie można znaleźć niebawem na oficjalnej stronie powiatu oraz facebook’u. Wszystkim drużynom dziękujemy za udział w konkursie i wspólnie mile spędzoną sobotę.

Powiat Średzki - RFP


Google News Logo

Obserwuj nas w Google News!

Dodaj nas do ulubionych źródeł.


 

Artykuły w kategorii:


Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )

NAJNOWSZE PUBLIKACJE:


Lokalna REKLAMA Prawdziwe marki, prawdziwi ludzie, lokalne historie.
Reklamuj się tu - u siebie. Jak sąsiedzi.