Do miasta przybywają także marszałkowie Cesarstwa – Berthier, Ney i Soult. Po średzkim rynku przechadzają się najznamienitsi polscy szwoleżerowie: pułkownik Jan Leon Kozietulski, pułkownik Andrzej Niegolewski, generał Dezydery Chłapowski. To wielki honor i zaszczyt dla naszej ziemi średzkiej, goszczącej tak wybitne światowe osobistości.
W związku z tym warto przypomnieć o cukierniczych słodkościach związanych z osobą Napoleona, takich jak: „Tort Napoleona – Biały” i „Tort Napoleona – Czekoladowy”, znany również jako „Tort Ukraiński” lub „Tort Litewski” – warto spróbować obu! „Kapelusze Napoleońskie” – małe, pyszne dwurożne „bikorny”, różniące się formą i nadzieniem. „Czapki Napoleona” z truskawkami – kluseczki / pierożki, idealne na sezon truskawkowy. „Ciasto Napoleona Wielkopostne” oraz wszystkim znana „Napoleonka” rodem z Warszawy, z cukierni przy Placu Napoleona.
Kilkakrotnie przypominałem na łamach gazety Roland o tych napoleońskich delicjach, jednak jak dotąd nikt nie podchwycił tego słodkiego tematu.
Moim zdaniem średzki deser powinien składać się z lokalnego wina musującego oraz cukierniczych wyrobów napoleońskich.
Bon appétit – czyli smacznego!
Woytek Kopacz
P.S. Dla zapracowanych średzianek polecam ciasto w 20 minut! „Leniwy Napoleon” – smakołyk przypominający „Napoleonkę”, znany i ceniony na Ukrainie (lub w Ukrainie, jak kto woli).