list | artykuł | zdjęcia
    Dział: Historia poniedziałek, 24 marzec 2025 12:18


Średzki wypiek z tradycją (ciekawostka historyczna)


Nasze miasto w XIX w. i na początku XX wieku mogło pochwalić się wypiekami, które znane były nie tylko w kręgach lokalnej społeczności, ale również rozsławione były chociażby w Ameryce Północnej.






Skomentuj

Rodzina Sartorius od kilku pokoleń prowadziła piekarnię na rynku w Neumarkt. Głównie specjalizowali się w wypiekaniu pieczywa i pierników. Sartoriusowie wypiekali również tzw.: ,,Neumarkter Zuckerzwieback'', czyli Średzkie sucharki. Dziś wydaje nam się to błahe, lecz wówczas cieszyły się one wielkim uznaniem. Sławne i bardzo smaczne musiały być również ,,Schaumbrezel'', czyli precle.

Podczas wielkiego zjazdu piekarzy w St. Louis w 1927 roku Sartorius zdobył pierwsze miejsce na najlepszy wypiek. Upiekł wówczas Średzkie Sucharki, które zrobiły furorę w USA. W 1928 roku w Berlinie zorganizowano konkurs na najlepszą dekorację piekarzy, Paul Sartorius otrzymał dyplom za dekorację z sucharków i precli.

Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Średzianie nie gęsi, swoje precle mają.

Adam Dominiak

Źródło: Neumarkter Kreiskallender 1940

Źr. ilustracji Neumarkter Kreiskalender 1940

Zdjęcie precla oraz sucharków - tematyczne


Google News Logo

Obserwuj nas w Google News!

Dodaj nas do ulubionych źródeł.


 

Artykuły w kategorii:


Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )

NAJNOWSZE PUBLIKACJE:


Lokalna REKLAMA Prawdziwe marki, prawdziwi ludzie, lokalne historie.
Reklamuj się tu - u siebie. Jak sąsiedzi.