list | artykuł | zdjęcia

W pierwszej odsłonie konkursu kulinarnego najlepsze Ciechowianki!



W miniony weekend uczestniczyliśmy we wspólnym gotowaniu kucharzy - amatorów z powiatu średzkiego. Tegoroczną edycję konkursu kulinarnego „Najlepsze w powiecie średzkim” rozpoczęto od produktu, którym w związku z zbliżającymi się świętami wielkanocnymi było jajko.



Skomentuj

Konkurs wystartował 30 marca. W specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym oraz Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnym nr 2 w Środzie Śląskiej, gotowało 13 zespołów. Swoimi umiejętnościami kulinarnymi pochwaliły się „Rachowianki”, Klub Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej, Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”, Koło Gospodyń Średzkich, Koło Gospodyń Wiejskich w Szczepanowie, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach, „Wisienki”, Koło Gospodyń Wiejskich w Piersnie, „Jastrzębianki”, „Ciechowianki”, Sołectwo Chomiąża, Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkszynie oraz „Proszków Gotuje”.

Zapachy witały od drzwi wejściowych i pomimo, że w kuchni "rządziło" jajko, to specyficzny jego zapach został wykluczony przez inne produkty. W kuchni gospodynie zmagały się z pieczeniem, smażeniem oraz gotowaniem. Na sali głównej było kolorowo, przede wszystkim zielono, a to za sprawą rzeżuchy. 

Uczestnicy do ostatnich chwil, zmagały się z przygotowaniem potraw. Następnie nadszedł czas na ocenę jury, które wzięło pod uwagę nie tylko smak potraw, ale też sposób ich podania i pracy zespołu. Po konsumpcji ogłoszono wyniki. Najlepszym nagrody wręczał starosta średzki Krzysztof Szałankiewicz wraz z członkiem zarządu powiatu średzkiego Grzegorzem Pierzchalskim i zawodowym kucharzem, szefem restauracji hotelu Azyl, Radosławem Błaszczykiem.

Bony podarunkowe o wartości 300 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Wilkszyna i „Jastrzębianki”. Najlepszą potrawę z jajka, zdaniem jury, przygotowały Ciechowianki, tym samym otrzymując voucher o wartości 1000 zł.

Przedstawiciel stowarzyszenia LGD Szlakiem Granitu wręczył wyróżnionym zespołom przedmioty kuchenne, wykonane przez lokalnych rzemieślników. Jak podkreślał:  – Cenię sobie prostotę i wyśmienity smak. 

- LGD Szlakiem Granitu nagrodziło ekipę „Proszków gotuje” za roladę mięsną z jajkiem oraz Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowa za jajko w koszulce na grzance z chleba ziołowego z pastą awokado - poinformował organizator, średzkie starostwo. Warto nadmienić, że gospodynie ze Szczepanowa otrzymały także nagrodę specjalną od lokalnego restauratora.

Kolejne wspólne gotowanie w ramach konkursu pn. Wegetariańskie grillowanie odbędzie się 25 maja na terenie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Środzie  Śląskiej.

(kb) / fot. kb


TVi ROLAND Gazeta na Google News.

 

Artykuły w kategorii:


Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )

NAJNOWSZE PUBLIKACJE:


A ja się pytam po co to i na co to szkoda kasy ? W Środzie to ...
Z tym chłopakiem to fantazja ich poniosła. Byłam akurat na zakupach w Dino i widziałam wszystko, ...
Na podwórku przy ulicy Kilińskiego zamontowano nowe wiaty śmietnikowe - to odpowiedź na liczne sygnały mieszkańców ...

Lokalne ogłoszenia drobne

16.06.2025 07:03 wrote:

Interesują mnie stare: Obrazy, Ikony, Srebro, Sztućce, Porcelana, Ceramika, Szkło kolor, Srebro, Platery, Stare Lampy, Lampy naftowe, Ample, Fig…

03.01.2025 17:44 wrote:

Sprzedam dom w miejscowości Wilczków gm. Malczyce, pow. 77,40 m2, trzy pokoje, w trakcie remontu, nowe okna, instalacja elektryczna i wodna, poz…

02.01.2025 09:02 wrote:

SKUP ANTYKÓW - GOTÓWKA – SPRAWDŹ ! Kupię stare Obrazy, Obrazki, Ikony, Witraże, Porcelana, Srebro, Sztućce, Zegarki, Lampy, Figurki, Rzeźby, Pła…