Trzeci i ostatni w tym roku kulinarny pojedynek był bardzo aromatyczny, wykwintny i emocjonujący. W ośrodku specjalnym w Środzie Śląskiej stawiło się rekordowo dużo, bo aż 11 drużyn. Kucharze amatorzy mieli dwie godziny na przygotowanie dania z dyni. I w tym czasie udało im się z tego warzywa wyczarować m.in. zupy, placuszki dyniowe w różnych wariantach i z różnymi sosami, hamburgery, risotto, ciasta, kluseczki, lasagne i desery.
Dania prezentowały się wyśmienicie, a ich oceną zajęło się jury, w skład którego weszli m.in. wicestarosta Sebastian Burdzy, kucharze Mariusz Komenda i Wojciech Mieliński, a także, zgodnie ze zwyczajem, wylosowany uczestnik konkursu.
Jury oceniało smak potrawy oraz sposób podania przyznając w każdej z kategorii od 0 do 10 pkt. Wyniki trzeciego i ostatniego w tej edycji pojedynku przedstawiają się następująco:
I miejsce i 1000 zł Dyniowe Kobitki
Wyróżnienia po 400 zł: Mój Szczepanów, Ciechowianki, Klub Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej,
Nagrody Forum Sołtysów Powiatu Średzkiego po 300 zł: Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkszynie, Ars Vivendi i Fajne Babki,
Nagrody rzeczowe: Godków, 4GOOD z Przedmościa, Gotująca Mama i Córka ze Środy Śląskiej, Szefy.
Zgodnie z zapowiedzią Mariusz Komenda ufundował nagrodę specjalną, którą była bluza Masterchefa. Dania uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 zaskoczyły go tak pozytywnie, że fartuch wręczył chłopakom z drużyny Ars Vivendi, a drugi taki sam obiecał przekazać w tygodniu drużynie Fajne Babki. Za niezawodną obecność i pozytywne nastawienie upominkiem nagrodzoną też panią Halinkę z Klubu Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej.
W zwycięskim daniu jury urzekły dyniowe kopytka serwowane z dwoma rodzajami sosów: prawdziwkowym i pomidorowo-paprykowo-dyniowym. Przystawką był rosół z kaczki z lanymi kluseczkami z dyni. – Ogólnie jestem zaskoczony tak wysokim poziomem przygotowanych dań. Świetnie poradzili sobie nasi uczniowie. Obserwowałem ich pracę i słyszałem jak pięknie się wysławiali i bardzo fachowo podchodzili do swoich zadań. Bardzo mnie zainspirowała drużyna Szefów, ich talerze mówią o tym, że mają bardzo otwarty umysł. Dziękuję Państwu za to miłe spotkanie i wyjątkowe wrażenia – mówił zawodowy kucharz, a jednocześnie kierownik wydziału Edukacji, Kultury i Zdrowia średzkiego starostwa Wojciech Mieliński.
Dziękując drużynom za udział w konkursach wicestarosta powiatu Sebastian Burdzy zapewnił, że w przyszłym roku konkurs będzie kontynuowany, a jego formuła jeszcze bardziej ciekawa. Zdradził też, że przyszłoroczną edycję będą wpierać atrakcyjni sponsorzy, a po jej zakończeniu Powiat wyda drugą część książeczki z najciekawszymi przepisami z konkursów.
Trzecie gotowanie wsparła również spółka Lubinpex z Lubina działająca w branży gastronomi i cateringu. Dziękujemy.
(RFP)