Czynniki chorobotwórcze pyłu przedostają się do organizmu człowieka głównie poprzez drogi oddechowe, wykazują również negatywne działanie na skórę i spojówki.
Najniebezpieczniejsze ze względu na skutki zdrowotne są niewidoczne dla ludzkiego oka cząstki pyłu, które mogą przenikać do pęcherzyków płucnych wywołując poważne choroby płuc.
W większości przypadków objawy chorób wywołanych przez pyły rolne występują po kilku godzinach od narażenia na ich działanie, a objawy (tj. uczucie duszności, ucisk w klatce piersiowej, kaszel, gorączka, dreszcze, bóle głowy, mięśni, nudności, uczucie ogólnego osłabienia) często mylone są ze zwykłym przeziębieniem.
Jeżeli choroba wywołana przez pył rolniczy ma związek z pracą w gospodarstwie rolnym może być uznana za chorobę zawodową. Do najczęściej występujących chorób zawodowych u rolników wywołanych działaniem pyłów organicznych należą: astma oskrzelowa, zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych, alergiczny nieżyt nosa, alergiczne zapalenie skóry i spojówek.
W/w chorobom można zapobiegać poprzez likwidowanie źródeł powstawania pyłu oraz stosowanie zbiorowych i indywidualnych środków ochronnych. Można zaliczyć do nich m. in.:
- prawidłowe magazynowanie i przechowywanie pasz, zapobiegające rozwojowi grzybów, pleśni i drobnoustrojów,
- wyposażenie maszyn w pyłoszczelne i klimatyzowane kabiny,
- stosowanie sprawnych systemów wentylacyjnych i odpylających, wietrzenie pomieszczeń,
- stosowanie osłon przy maszynach czyszczących, młócących itp.\
- stosowanie masek, półmasek z filtrami przeciwpyłowymi, ewentualnie maseczek jednorazowego użytku, gogli oraz respiratorów dostosowanych do występującego zagrożenia.
PT KRUS w Środzie Śląskiej
1. <Lepszy dobór kadry....< To teoria, a praktyka jest taka, że UM zmienił się ...