list | artykuł | zdjęcia


Warsztaty kulinarne w Powiatowym Zespole Szkół nr 2


W czwartek uczniowie klasy gastronomicznej średzkiego technikum wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez firmę Develey.




Fot. Powiat Średzki - RFP Fot. Powiat Średzki - RFP


Skomentuj

Warsztaty poprowadził kucharz Paweł Filipiak i dyrektor regionalny Dariusz Drukarczyk, którzy przyjechali do szkoły na zaproszenie kierownika Wydziału Edukacji, Kultury i Zdrowia Wojciecha Mielińskiego.

Uczniowie, bazując na produktach marki Develey, przygotowali pod okiem szefa kuchni orientalne dania, m.in. rybę z selera, tatara z pulpy pomidorowej, makaron z krewetkami i grillowane jabłka w sosie. Paweł Filipiak zaprezentował młodzieży poprawny sposób krojenia ryby, zdradził sekret idealnego bulionu oraz wyjaśnił, w jaki sposób nałożyć danie na talerz, aby prezentowało się elegancko. Na koniec wspólnie przystąpiono do degustacji przygotowanych potraw.

- Pomysł na organizację warsztatów zrodził się w ciągu chwili. Zależy mi, aby być kierownikiem, który wyjdzie zza biurka i będzie współpracował ze szkołami, a zwłaszcza uczniami, bezpośrednio. Takie warsztaty to świetna forma integracji. Co więcej, przynoszą uczniom wiele korzyści. Pokazują możliwości rozwoju, zwiększają ich wiedzę i rozwijają wyobraźnię młodych kucharzy. Dziękuję dyrektorowi Mariuszowi Kargolowi i jego kadrze za owocną współpracę i liczę, że to dopiero początek naszych wspólnych działań - podsumował warsztaty kierownik EKZ Wojciech Mieliński.

 Powiat Średzki - RFP


Google News Logo

Obserwuj nas w Google News!

Dodaj nas do ulubionych źródeł.


 

Artykuły w kategorii:


Wczytywanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Zaloguj się aby dodać komentarz.
pozostały limit znaków.
Zaloguj się za pomocą ( Zarejestruj się? )

NAJNOWSZE PUBLIKACJE:


Lokalna REKLAMA Prawdziwe marki, prawdziwi ludzie, lokalne historie.
Reklamuj się tu - u siebie. Jak sąsiedzi.