W sobotę 16 października kucharze amatorzy w ramach konkursu “Najlepsze w Powiecie Średzkim” zmierzyli się z zadaniem przygotowania najlepszego burgera z grilla i jak zwykle stanęli na wysokości zdania. Oprócz klasycznych burgerów z wołowiny były burgery wegańskie, warzywne, a nawet z owocami morza. Do tego własnej roboty bułki i oczywiście mnóstwo różnych i pysznych sosów.
Oceną dań zajęło się jury, w którym zasiedli przedstawiciele powiatu, a także wylosowany uczestnik konkursu. Komisja oceniała smak potrawy oraz jej prezentację przyznając w każdej kategorii od 0 do 10 punktów. Po podliczeniu punktów zapadł werdykt - najlepszego burgera przygotowały Ciechowianki i to do nich powędrowała nagroda główna w kwocie 1000 złotych! Pozostałe zespoły - KGW Malczyce, Klub Nowoczesnej Gospodyni Brzezinka Średzka, Młode Wilczyce z Wilkostowa i Klub Seniora w Konarach - otrzymały wyróżnienia w kwocie 300 zł. Z kolei drużyna uczniów z PZS nr 2 odebrała vouchery do wykorzystania w Restauracji “Sztuka” Mariusza Komendy.
Dziękując uczestnikom za udział w konkursie i pyszne dania wicestarosta powiatu Sebastian Burdzy poinformował, że kolejne i jednocześnie ostatnie w tym roku gotowanie odbędzie się w grudniu i w związku z bliskością Bożego Narodzenia będzie mieć uroczysty i świąteczny charakter. Zdradził także, że przepisy z tegorocznych potyczek oraz kolejnej edycji konkursu znajdą się w II części książeczki “Powiat Średzki na talerzu”.
Partnerzy konkursu „Najlepsze w Powiecie Średzkim”: Bank Spółdzielczy w Środzie Śląskiej, Forum Sołtysów Powiatu Średzkiego, Sztuka Restaurant, Stowarzyszenie LGD Kraina Łęgów Odrzańskich.
(Powiat Średzki - RFP)
Najważniejsze osiągnięcia Ciechowianek w powiatowym konkursie kulinarnym:
2019 I miejsce - danie z jajkiem
2020 I miejsce - grillowane warzywo
I miejsce - sałatka z grillowanym kurczakiem
2022 I miejsce - burger